Tlakovanje dvorišč

Navodila za polaganje tlakovcev

Tlakovanje dvorišč in drugih površin, v grobem, delimo na dve osnovni fazi. Na pripravo podlage za tlakovanje in na postopek polaganja tlakovcev. Pri tlakovanju je podlaga osnovni temelj za uporabnost in končni izgled tlakovane površine. S pravilno pripravo podlage zagotovimo ustrezno nosilnost terena, ter preprečimo zadrževanje deževnice med tlakovci.

Priprava podlage za polaganje tlakovcev

Površino, ki jo nameravamo tlakovati, izkopljemo vsaj 40 cm pod višino tlakovca. Ploskev pri izkopu naj bo nagnjena za približno 2,5 %, oziroma 2,5 cm nagiba, za vsak meter tlakovane površine. Nagnjen teren omogoča lažje odtekanje vode, s tlakovcev. Omenjeni postopek se imenuje drenaža. S postopkom drenaže preprečimo morebitne težave, kot so zmanjšana nosilnost terena, ter razraščanje mahu in plesni med tlakovci, zaradi razmočenega terena.

Čez nosilno plast nasujemo približno 30 cm gramoza, ki ga zvaljamo in utrdimo do želene višine. Le ta, naj bo vsaj 10 cm pod želeno višino končanega tlaka.

V tej fazi, se vgradi vsa morebitna instalacija, ki je predvidena za to območje.

Na utrjeno plast položimo taypro folijo nato pa nasujemo 3-4 cm peska, ki ga skomprimeramo ter porežemo na ustrezne padce in višine.

Pripravimo le toliko površine, kot jo nameravamo v istem dnevu tlakovati.

Polaganje tlakovcev

Tlakovce okoli hiše začnemo polagati iz spodnjega vogala dvorišča. Priporočljivo je, da izbiramo tlakovce z različnih palet hkrati, da bo celotna površina barvno usklajena in poenotena.

Med tlakovci ohranimo režo za fugirno maso, ki preprečuje premikanje in medsebojno trenje tlakovcev, ter razrast plevela in trave.

Fugiranje tlakovcev

Za fugirno maso uporabimo kremenčevo mivko, po možnosti, brez primesi apnenca. Raztresemo jo čez tlakovce , tako da zapolnimo reže do vrha tlakovca. Površino pometemo, da se mivka lepo razporedi med reže. Fugiranje, predhodno mokrih tlakovcev, se odsvetuje.

Vibriranje tlakovcev

Tlakovce vtisnemo v podlago z vibriranjem. V ta nemen uporabimo vibracijsko ploščo z gumijasto podlago, da se zgornji sloj tlakovca ne poškoduje.