Tlakovanje dvorišča

Navodila za polaganje tlakovcev

Navodila za polaganje tlakovcev potrebujete, če se odločite za samostojen projekt – ne glede na to, ali ste v polaganju že pravi mojstri ali začetnik, ki se s takšno nalogo prvič spopada. Gre namreč za delo, ki vam je lahko v ponos vsakič, ko se pripeljete na dovoz ali se sprehodite okrog svojega dvorišča. Seveda le, če boste priporočila dosledno upoštevali in če boste takrat, ko ste v dvomih kako naprej, za nasvet povprašali izučene in izkušene mojstre ekipe Tlakovci Medved. Z nadaljevanjem te objave se boste naučili vse, kar morate vedeti, ko se odločite za samostojno izvedbo del.

Tlakovanje dvorišč in drugih površin v grobem delimo na dve osnovni fazi. Prva faza je priprava podlage za tlakovanje dvorišča in je ključna za nadaljnje polaganje tlakovcev. Tako kot pri vseh ostalih delih, je treba tudi v tej fazi natančno načrtovati in dela izvajati s posebno pozornostjo. Le tako se namreč lahko prepričate, da boste s končnim rezultatom tudi resnično zadovoljni. S pravilno pripravo podlage in upoštevanjem navodil za polaganje tlakovcev, zagotovimo ustrezno nosilnost terena, ter preprečimo zadrževanje deževnice med tlakovci. V tej fazi se pripravi zemlja, odstrani plevel in uredi naklon, ki bo služil odtekanju vode iz tlakovcev. Ključnega pomena je tudi, da sta pesek in gramoz dovolj kakovostna, saj sta osnovna gradnika nadaljnjega postopka izvedbe. Potem se navadno uredi tampon, ki je približno 30 cm debel sloj in zatem posteljico. Običajno se na tej točki pred polaganjem tlakovcev tudi uredi in pripravi morebitno napeljavo ter inštalacijo. Takšno podlago se nato utrdi z valjanjem.

Druga faza je sam postopek polaganja tlakovcev. Pri tlakovanju dvorišča je podlaga osnovni temelj za uporabnost in končni izgled tlakovane površine, zato veliko pozornosti namenimo dobremu utrjevanju podlage. Tej fazi sledi še zapolnjevanje površine med tlakovci, najpogosteje s fino mleto mivko, ki se jo med fugami razporedi s pometanjem. Do zdaj smo le na grobo prikazali način dela, ki ga zahteva ta projekt. Poglejmo podrobneje, na kaj bodite pri obeh fazah pozorni.

Priprava podlage za polaganje tlakovcev

Priprava za tlakovanje najprej zahteva, da površino, ki jo nameravamo tlakovati, izkopljemo vsaj 40 cm pod višino tlakovca. Ploskev pri izkopu za tlakovanje dvorišča naj bo nagnjena za približno 2,5 %, oziroma 2,5 cm nagiba, za vsak meter tlakovane površine. Nagnjen teren omogoča lažje odtekanje vode s tlakovcev. Omenjeni postopek se imenuje drenaža. S postopkom drenaže preprečimo morebitne težave pri polaganju tlakovcev, kot so zmanjšana nosilnost terena ter razraščanje mahu in plesni med tlakovci za dvorišče zaradi razmočenega terena. Zato je pomembno, da si za stabilno podlago priskrbite kakovosten gramoz in pesek, ki preprečujeta posedanje plošč.


Čez nosilno plast nasujemo približno 30 cm gramoza ali posteljice, ki ga zvaljamo in utrdimo do želene višine. Le ta naj bo vsaj 10 cm pod želeno višino končanega tlakovca, saj temu sledi še polaganje tlakovcev, katerih višina je nekje 10 cm. Debelina posteljice je odvisna od vrste, nosilnosti in naklona terena ter pogostosti nizkih temperatur.

V tej fazi, se vgradi vsa morebitna instalacija, ki je predvidena za to območje.

Na utrjeno plast položimo taypro folijo nato pa nasujemo 3-4 cm peska, ki ga skomprimeramo ter porežemo na ustrezne padce in višine.

Pred polaganjem tlakovcev pripravimo le toliko površine, kot jo nameravamo v istem dnevu tlakovati. Tako lahko preprečimo morebitne poškodbe in zagotovimo ustrezno podlago, s tem pa tudi odlično kakovost in popoln videz tlakovane površine.

Polaganje tlakovcev

Tlakovci za dvorišče se začnejo polagati iz spodnjega vogala, nato se dvorišče tlakuje proti sredini in nazadnje proti zgornjemu vogalu. Priporočljivo je, da pri izbiramo tlakovce z različnih palet hkrati, da bo celotna površina barvno usklajena in in poenotena.

Pri polaganju tlakovcev je potrebno paziti na to, da med tlakovci ohranimo režo za fugirno maso, ki preprečuje premikanje in medsebojno trenje tlakovcev. Hkrati preprečuje tudi razrast plevela in trave. Navodila za polaganje tlakovcev predvidevajo širjenje in oženje tlakovcev zaradi velikih temperaturnih nihanj. Strokovna izvedba polaganja tlakovcev je vidna predvsem pri zaključevanju tlakovanja dvorišča. Naši strokovnjaki za tlakovanje dvorišč s posebnimi stroji izrežejo tlakovce in uredijo lep zaključek tlakovanega območja. Zaključni rez in prilagoditev plošč ob robovih in okoli objektov in instalacij sta potrebna za izpopolnjen videz dvorišča.

Fugiranje tlakovcev

Za fugirno maso pri tlakovanju dvorišča uporabimo kremenčevo mivko, po možnosti brez primesi apnenca. Raztresemo jo čez položene tlakovce , tako da zapolnimo reže do vrha tlakovca. Površino pometemo, da se mivka lepo razporedi med reže. Fugiranje, predhodno mokrih tlakovcev, se odsvetuje., zato običajno to izvedemo v suhem vremenu.

Vibriranje tlakovcev

Tlakovce vtisnemo v podlago z vibriranjem. V ta namen uporabimo vibracijsko ploščo, ki je zaščitena z gumijasto podlago, da se na novo položeni zgornji sloj tlakovca ne poškoduje. Zadnji del tlakovanja dvorišča se vedno izvede v suhem vremenu, saj bi mokri tlakovci povzročili poseden tlak.S fugiranjem in vibriranjem se projekt polaganja zunanjih plošč zaključi.

Tako. Do zdaj ste v celoti osvojili osnovna navodila za polaganje tlakovcev. A kot domači mojster se boste verjetno strinjali, da je teoretično znanje nekaj povsem drugega kot izvedba. Bolje je, če za to poskrbijo strokovnjaki z več izkušnjami.

Tlakovanje dvorišča bodo s strani Tlakovanja Medved izvedli strokovnjaki, ki imajo dolgoletne izkušnje s pripravo terena, polaganjem tlakovcev in ureditvijo vašega dvorišča. Zaupajte nam vaš naslednji projekt za ureditev okolice vašega doma in uresničite svoje želje o lepo urejeni okolici svojega doma ali poslovnega objekta.