Tlakovanje dvorišč

Navodila za polaganje tlakovcev

Tlakovanje dvorišč in drugih površin v grobem delimo na dve osnovni fazi. Prva faza je priprava podlage za tlakovanje dvorišča in je ključna za nadaljno polaganje tlakovcev. S pravilno pripravo podlage zagotovimo ustrezno nosilnost terena, ter preprečimo zadrževanje deževnice med tlakovci. V tej fazi se pripravi zemlja, odstrani plevel in uredi naklon, ki bo služil odtekanju vode z tlakovcev. Potem se navadno uredi tampon, ki je približno 30 cm debel sloj in zatem posteljico. Običajno se na tej točki pred polaganjem tlakovcev tudi uredi in pripravi morebitno napeljavo ter inštalacijo. Takšno podlago se nato utrdi z valjanjem.

Druga faza je sam postopek polaganja tlakovcev. Pri tlakovanju dvorišča je podlaga osnovni temelj za uporabnost in končni izgled tlakovane površine, zato veliko pozornosti namenimo dobremu utrjevanju podlage. Tej fazi sledi še zapolnjevanje površine med tlakovci, najpogosteje s fino mleto mivko, ki se jo med fugami razporedi s pometanjem.

Priprava podlage za polaganje tlakovcev

Površino, ki jo nameravamo tlakovati, izkopljemo vsaj 40 cm pod višino tlakovca. Ploskev pri izkopu za tlakovanje dvorišča naj bo nagnjena za približno 2,5 %, oziroma 2,5 cm nagiba, za vsak meter tlakovane površine. Nagnjen teren omogoča lažje odtekanje vode s tlakovcev. Omenjeni postopek se imenuje drenaža. S postopkom drenaže preprečimo morebitne težave pri polaganju tlakovcev, kot so zmanjšana nosilnost terena ter razraščanje mahu in plesni med tlakovci za dvorišče zaradi razmočenega terena.


Čez nosilno plast nasujemo približno 30 cm gramoza ali posteljice, ki ga zvaljamo in utrdimo do želene višine. Le ta naj bo vsaj 10 cm pod želeno višino končanega tlakovca, saj temu sledi še polaganje tlakovcev, katerih višina je nekje 10 cm. Debelina posteljice je odvisna od vrste, nosilnosti in naklona terena ter pogostosti nizkih temperatur.

V tej fazi, se vgradi vsa morebitna instalacija, ki je predvidena za to območje.

Na utrjeno plast položimo taypro folijo nato pa nasujemo 3-4 cm peska, ki ga skomprimeramo ter porežemo na ustrezne padce in višine.

Pred polaganjem tlakovcev pripravimo le toliko površine, kot jo nameravamo v istem dnevu tlakovati.

Polaganje tlakovcev

Tlakovci za dvorišče se začnejo polagati iz spodnjega vogala, nato se dvorišče tlakuje proti sredini in nazadnje proti zgornjemu vogalu. Priporočljivo je, da pri izbiramo tlakovce z različnih palet hkrati, da bo celotna površina barvno usklajena in in poenotena.

Pri polaganju tlakovcev je potrebno paziti na to, da med tlakovci ohranimo režo za fugirno maso, ki preprečuje premikanje in medsebojno trenje tlakovcev. Hkrati preprečuje tudi razrast plevela in trave. Strokovna izvedba polaganja tlakovcev je vidna predvsem pri zaključevanju tlakovanja dvorišča. Naši strokovnjaki za tlakovanje dvorišč s posebnimi stroji izrežejo tlakovce in uredijo lep zaključek tlakovanega območja.

Fugiranje tlakovcev

Za fugirno maso pri tlakovanju dvroišča uporabimo kremenčevo mivko, po možnosti brez primesi apnenca. Raztresemo jo čez položene tlakovce , tako da zapolnimo reže do vrha tlakovca. Površino pometemo, da se mivka lepo razporedi med reže. Fugiranje, predhodno mokrih tlakovcev, se odsvetuje., zato običajno to izvedemo v suhem vremenu.

Vibriranje tlakovcev

Tlakovce vtisnemo v podlago z vibriranjem. V ta namen uporabimo vibracijsko ploščo, ki je zaščitena z gumijasto podlago, da se na novo položeni zgornji sloj tlakovca ne poškoduje. Zadnji del tlakovanja dvorišča se vedno izvede v suhem vremenu, saj bi mokri tlakovci povzročili poseden tlak.

Tlakovanje dvorišča bodo s strani Tlakovanja Medved izvedli strokovnjaki, ki imajo dolgoletne izkušnje s pripravo terena, polaganjem tlakovcev in ureditvijo vašega dvorišča. Zaupajte nam vaš naslednji projekt za ureditev okolice vašega doma.