Tlakovci kot optimalen način utrditve dvorišča

Se odločate za utrditev dvorišča pa ne veste, kateri material bi izbrali? Betonski tlakovci so vsekakor odlična izbira. Njihova prednost je v tem, da so na voljo v različnih oblikah in barvnih odtenkih. Tako lahko izberete take, ki se bodo kar najbolje skladali z ostalimi elementi, ki se nahajajo v okolici. Cena tlakovcev je odvisna od številnih dejavnikov. Da bi dobili prave podatke, se morate pozanimati pri želenem ponudniku.

Tlakovci morda niso poceni, vendar pa se vam vsekakor splača investirati vanje. Gre namreč za naravni material, ki je ob primerni uporabi in vzdrževanju izjemno obstojen. Kar se materiala tlakovcev tiče, so k betonu dodane še nekatere druge sestavine in sicer armaturni materiali in drugi dodatki. Beton pa je v osnovi izdelan iz veziva, vode, zraka in mineralnih dodatkov. Pri tem ima vsaka sestavina materiala za tlakovanje svojo funkcijo. Pomembno pa je tudi, kolikšno je razmerje med posameznimi enotami.

Kakšen je postopek polaganja tlakovcev?

Čeprav se tega postopka ne boste lotevali sami, saj zahteva nekoga, ki je za to usposobljen, je dobro, da veste, katere so faze, ki se jih izvaja pri tlakovanju. Postopek je drugačen če gre za tlakovce za stopnice ali take za dvorišča. Pri postavljanju tlakovcev za dvorišče je treba najprej na primeren način pripraviti površino.

Če je priprava površine izvedena na pravi način, nam to da podlago za kvalitetno izvedeno tlakovanje. V nasprotnem primeru si ne moremo obetati kakovostne izvedbe. Najprej moramo izkopati površino v globini vsaj 40 cm pod višino predvidenih tlakovcev. Površina naj bi bila pri tem nekoliko nagnjena. To omogoča odtekanje vode s površine, ko pride do dežja. Ko izdelamo nosilno plast, se čez nasuje gramoz. Le-tega je treba zvaljati in utrditi. Če je za območje predvidena kakšna instalacija, jo je treba izvesti v tej fazi, kasneje bo namreč to precej težje. Nanjo nato položimo še taypro folijo in nasujemo pesek.

V zadnji fazi se lotimo polaganja tlakovcev za stopnice oziroma za dvorišča. Pri tem vedno začnemo spodnjem vogalu dvorišča. Če imamo tlakovce različnih barv, moramo paziti, da so ti enakomerno razporejeni po površini. Ne glede na model in ceno tlakovcev se teh nikoli ne polaga tesno enega ob drugem. Med njimi je vedno treba pustiti prostor oziroma reže, ki se jih kasneje zapolne s fugirno maso. Ta preprečuje, da bi se med njimi razrastla trava ali plevel. Za fugirno maso običajno uporabljamo kremenčevo mivko. Najbolje je, če izberemo tako, ki ne vsebuje primesi apnenca. Fugiranje je treba izvajati takrat, ko so tlakovci suhi. Po koncu postopka se tlakovce pomete, da se preostala mivka razporedi med reže.

Zakaj izbrati tlakovce?

Zakaj je torej odločitev za tlakovce pravilna? Ker so primerni za polaganje povoznih in pohodnih površin. Tlakovci so različnih dimenzij in oblik, zaradi česar je tudi njihova cena zelo spremenljiva. Izberemo lahko torej take, da je cena tlakovcev za nas najbolj ugodna. Njihova dobra lastnost je tudi v tem, da so odporni na zmrzal. Izbiramo lahko med eno – in dvoslojnimi. Dvoslojni tlakovci imajo dodan kremenov pesek, ki izboljša njihovo odpornost. Material za tlakovanje je naraven, zaradi česar z izbiro tlakovcev napram asfaltu naredimo nekaj dobrega za okolje. Tlakovci so odporni tako na mehanske obremenitve kot na vremenske razmere. Izbiramo lahko med različnimi oblikami, ki zagotavljajo različne učinke polaganja.

Obstajajo različne oblike tlakovcev. Tako lahko kupci izberejo klasično obliko; kvadratno, pravokotno, šestkotno, Y ali H obliko tlakovcev. Ker gre za najpogostejši tip tlakovcev, je njihovo polaganje enostavno. Prek barvnih kombinacij lahko dobimo zelo zanimive vzorce, kar pripomore k zanimivim estetskim elementom v prostoru.

Poznamo tudi tlakovce rustikalnega videza. Zanje je značilen postaran videz površine, pri tem pa daje barva vtis spranosti. Taki tlakovci se odlično podajo k zeleni okolici še posebej na podeželju. Čedalje bolj pa so priljubljeni tudi tlakovci, pri čemer so njihove dimenzije različne. Lahko gre za tri različne dimenzije ali pa še več. Taki tlakovci se polagajo po točno določenem zaporedju. Z njimi je možno ustvariti zelo zanimive vzorce.

Za konec

Kot vidimo, so tlakovci izjemno uporabni za utrditev zunajih površin. Hkrati pa ponujajo široko paleto različnih vzorcev in barvnih odtenkov. Cena tlakovcev je tako odvisna od tega, kakšne so želje kupca po obliki, barvi in drugih karakteristikah. Poceni tlakovci so tisti, ki so na voljo v najbolj običajnih oblikah in barvah. Bolj kot si želimo nekaj posebnega, več denarja bo treba za to odšteti. Sonaravni material za tlakovanje zagotavlja dobro prileganje k okolici in trajnost. Tlakovci se odlično obnesejo v raznoraznih razmerah. Pomembno je, da je tlakovanje izvedeno profesionalno. Tako se morate za kakovostno izvedbo povezati z nekom, ki se na sam postopek dobro spozna in vam bo znal predati vse potrebne informacije, ki jih v zvezi s tem potrebujete.