Kako se lotiti urejanja okolice našega doma?

Urejanje okolice svojega doma je nekaj, za kar mora poskrbeti prav vsakdo. Urejena okolica namreč dopolnjuje videz doma, neurejena okolica pa lahko močno pokvari vtis o neki hiši. Pri urejanju okolice v večini pomislimo na urejanje zelenice ali dreves okrog hiše. Vendar pri urejanju okolice hiše ne gre le za zasaditev zelenih površin in njihovo oskrbo. Gre za veliko več. Celotna okolica mora biti urejena, poleg tega pa moramo poskrbeti tudi za uporaben vidik našega dvorišča.

Pri urejanju okolice veliko vlogo igrajo tudi materiali, ki jih namestimo na pohodnih površinah okrog hiše. Največkrat se na tem mestu odločamo med tlakovci in asfaltom, v nekaterih primerih pa se odločimo za travnate površine. Dejstvo je, da travnate površine ob močnem deževju postanejo spolzke, na njih pa se prične nabirati tudi blato. Tlakovce je v primerjavi z asfaltom veliko enostavneje sanirati, pa tudi izgledajo nekoliko bolj urejeno, poleg tega pa so izjemno trpežni. Tudi pri ureditvi okolice pred hišo se velikokrat odločimo za tlakovce, saj nam le-ti omogočajo enostaven dostop do vhodnih vrat – sploh v deževnih.

Urejanje okolice našega doma – na kaj biti pozoren pri polaganju tlakovcev?

Pri polaganju tlakovcev okoli hiše moramo biti previdni tako pri izbiri tlakovcev kot tudi pri načinu polaganja. Želimo si namreč, da bi urejanje okolice hiše bilo trajno in, da večjih del (med katera polaganje tlakovcev vsekakor sodi) vsako leto ne bi bilo treba ponavljati.

Pred tlakovanjem okoli hiše na želenem mestu izkopljemo jamo, ki v globino meri od 40 do 70 centimetrov. V jamo nasujemo zmrzlinsko obstojni drobljeni gramoz 0 – 32 milimetrov. Višina tega sloja je odvisna od strukture tal in vrste obremenitve. Pesek za polaganje tlakovcev povaljamo in utrdimo do ustrezne nosilnosti, obenem pa ne smemo pozabiti, da ga nanesemo pod minimalnim naklonom 2,5%, saj drugače voda ne bo mogla odteči. Da bi preprečili ponikanje ustvarjenega nasutja v zemljo, moramo poskrbeti tudi za drenažni sloj. Ta sloj sestavlja zmrzlinsko obstojni pesek z velikostjo zrn 4 – 8 milimetrov, debeline 3,5 centimetra. Drenažni sloj namestimo na drenažno folijo, ki smo jo namestili pred tem.

Ko se lotimo polaganja tlakovcev s svojim delom pričnemo na vogalu. Če se le da v tistem, ki je pravokoten na glavno vhodno linijo. Priporočljivo je, da pričnemo polagati na tistem delu površine, ki je najnižja. Med posameznimi tlakovci moramo ohraniti tudi fuge.

Ko smo poskrbeli za vse to, sledi še fugiranje. V fuge nasujemo suh fugirni pesek. Ko smo končali, pometemo odvečno količino peska in tlakovce utrdimo še z vibracijsko ploščo. Pri tem je nujno, da uporabimo gumijast nastavek.