Polaganje tlakovcev je prava izbira za lepo ureditev okolice

Polaganje tlakovcev mora biti za najboljši rezultat izvedeno kvalitetno in profesionalno, zato je potrebno poznati pravilen postopek. Le-tega delimo na dve fazi – priprava terena oz. podlage in samo tlakovanje. Če prva faza ni izvedena pravilno, bodo posledice na tlakovcih zelo hitro vidne. Na njih se bo zadrževala voda, začeli bodo pokati, lezli bodo skupaj ali pa narazen.

Si želite popolnega izgleda tlakovcev? Polaganje naj torej izvedejo strokovnjaki, ki imajo z ureditvijo okolice že veliko izkušenj.

Polaganje tlakovcevPriprava terena za polaganje tlakovcev

Pred samim začetkom projekta, si je smiselno pogledati navodila za polaganje tlakovcev, ki vsebujejo dve fazi. Prva faza je za dober rezultat bistvenega pomena. Preden se lotite polaganja tlakovcev, morate podlago pripraviti tako, da bo zagotovljena ustrezna nosilnost. To pomeni, da najprej izklopljete 40 cm globoko luknjo pod višino, na kateri bi radi položili tlakovce, ter uredite 2,5 % nagib. Tako boste preprečili nabiranje deževnice na tlakovcih.

Vanjo v nadaljevanju nasujte 30 cm gramoza, ki ga tudi zvaljajte. Tako je podlaga za polaganje tlakovcev skoraj pripravljena. Manjka še vsa morebitna instalacija ter taypro folija. Pri postopku tlakovanja je potrebno vedeti, da pripravimo le toliko površine, kot jo nameravamo v istem dnevu tlakovati.

Polaganje tlakovcev

Ko je teren ustrezno urejen, pa lahko začnemo s pripravo tlakovcev. Polaganje je precej enostavno, a se je vseeno potrebno zavedati, v kateri smeri se tlakovanja pravzaprav lotiti. Najbolje je, da s polaganjem tlakovcev začnete na spodnjem vogalu dvorišča, nadaljujete proti sredini in postopek zaključite v zgornjem vogalu.

Kako pa zagotoviti barvno usklajeno površino tlakovcev? Polaganja ne pričnite, dokler nimate izbranih tlakovcev iz več različnih palet. Le tako bo celotna površina zares poeenotena. Pri tlakovanju bodite pozorni tudi na razdaljo med samimi tlakovci. Polaganje je ravno zato dobro prepustiti strokovnjakom, saj poskrbijo, da je razdalja med njimi povsod enaka. To je pri tlakovanju bistvenega pomena, saj fugirna masa, ki jo vlijemo med tlakovce, preprečuje njihovo medsebojno trenje, premikanje in razrast plevela oz. trave.

Tlakovanje dvorišč

Tlakovanje je potrebno zaključiti s fugiranjem in vibriranjem tlakovcev

Čeprav je polaganje tlakovcev opravljeno, pa tlakovanje še ni končano. Čez tlakovce je potrebno raztresti kremenčevo mivko s primesjo apnenca tako, da so reže zapolnjene do vrha tlakovcev. Polaganje nadaljujte s pometanjem in samim fugiranjem, pri čemer bodite pazljivi, da so tlakovci zares suhi.

Da se vse skupaj zares dobro utrdi, pa je pomembno, da tlakovce v podlago vtisnete s pomočjo vibracijske plošče, ki naj bo zaščitena z gumijasti podlago. Tako se tlakovci ne bodo poškodovali, okolica vašega doma pa bo izgledala nadvse čudovito, saj je v tej fazi polaganje tlakovcev končano.

Prednosti tlakovanja

Se sprašujete, ali je tlakovanje za ureditev okolice res prava izbira? Seveda je! Polaganje tlakovcev ima tako praktični kot estetski pomen. Se sprašujete, kako je možno, da pri izstopu iz avtomobila, vaša noga vedno zadane prav velikansko lužo? Ali pa vam gre na živce, da vam na dvorišču ves čas drsi?

Polaganje tlakovcev je za te težave odlična rešitev. Po dvorišču se boste sprehajali popolnoma brezskrbno, na blatne čevlje pa boste lahko kar pozabili. To pa ni edina prednost tlakovcev. Polaganje tovrstne podlage je enostavno, rezultat pa zelo estetski. Vaši prijatelji in sorodniki bodo ureditev okolice zagotovo pohvalili.

Strokovnjaki za polaganje tlakovcev

Kot že omenjeno, vam toplo svetujemo, da tlakovanje vaše okolice prepustite strokovnjakom z dolgoletnimi izkušnjami. V podjetju Tlakovanje Medved smo v tem pravi mojstri, saj se s polaganjem tlakovcev in ostalimi gradbenimi deli ukvarjamo že več kot 10 let. V tem času smo nabrali ogromno izkušenj, za tlakovanje pa uporabljamo tlakovce priznanih slovenskih proizvajalcev. Ne skrbite tudi, če še niste natančno prepričani, kako bi okolico sploh uredili, saj vam bomo v podjetju z veseljem svetovali. Ne glede na to kje v Sloveniji živite, vam bo naša ekipa rade volje priskočila na pomoč.