Polaganje tlakovcev je ena naših poglavitnih dejavnosti

Polaganje tlakovcev je primerno za urejanje najrazličnejših površin, saj jih na ta način odlično utrdimo, pridobijo pa tudi klasično lepo in urejeno podobo. V podjetju M – gradnje se že vrsto let ukvarjamo s tlakovanjem dvorišč in drugih zunanjih površin, pri čemer uporabljamo tlakovce, proizvedene v domačih podjetjih (Oblak Commerce Logatec, Podlesnik, Zobec, Semmelrock in Jarc), na voljo v različnih materialih, barvah in oblikah. Tlakovanje je ena naših poglavitnih dejavnosti. Ukvarjamo se predvsem s tlakovanjem dvorišč, poti in teras, prav tako pa z veseljem nudimo pomoč in svetovanje ob izbiri in nakupu najprimernejših tlakovcev za vaše zunanje pohodne in povozne površine, ki bodo poskrbeli za to, da bo okolica vašega doma zasijala v popolnoma novi luči.

Polaganje tlakovcev

Tlakovci polaganje, postopek, cena

Kvalitetni tlakovci zagotavljajo odpornost na vremenske razmere in mehanske obremenitve, hkrati pa so enostavni za vzdrževanje in čiščenje. V našem podjetju smo specializirani za hitro in kakovostno polaganje, pri čemer storitve prilagodimo vašim željam in značilnostim zunanjih površin. Pred začetkom dela je pomembna odstranitev rastja in zemlje. Pri pripravi podlage za tlakovanje zagotovimo ustrezno nosilnost terena ter s postopkom drenaže preprečimo zadrževanje vode. Potem sledi priprava podlage, vključno s posteljico, v kateri so nameščene morebitne inštalacije in napeljave. Da bi bili tlakovci mehansko odporni, jih vtisnemo v podlago s pomočjo vibracijske plošče z gumijasto podlago. Polagati jih začnemo v vogalu in na nižjem delu terena. Ključno je, da jih ne stiskamo direktno drug ob drugega, temveč pustimo vmesne fuge prazne. Ko so položeni, vmesne prostore zapolnimo z mivko. Najlažji način za to je, da jo nasujemo na podlago in s pomočjo metle razporedimo po celotni tlakovani površini. Naše podjetje poskrbi tudi za rezanje tlakovcev, s katerimi bomo zapolnili zaključne dele podlage (v kotih). Cena za polaganje tlakovcev  se razlikuje od izvajalca do izvajalca, načeloma pa se giblje od cca. 8 – 12 €/m2.

Tlakovanje dvorišč

Polaganje tlakovcev na beton

Tlakovce se običajno polaga na pesek (fina priprava), možno pa je seveda tudi polaganje na betonsko podlago, za kar se običajno odločamo v primerih površin z velikimi obremenitvami ali, če namesto razbijanj, izkoristimo že obstoječo betonsko površino kot predpripravo. Zaradi različnih načinov posedanja podlage, se kombiniranje polaganja na pesek in beton, na isti obdelovalni površini izrecno odsvetuje.

Cena je v obeh primerih odvisna predvsem od velikosti površine. Prednost polaganja tlakovcev na peščeno osnovo pa je, v primerjavi z betonsko, v njihovi preprosti odstranitvi in ponovnem polaganju, v kolikor kdaj pride do potrebe po izkopu zaradi različnih popravil ali dodatnih priklopov na javno omrežje.