Uredite okolico pred hišo s čudovitimi tlakovci iz naše ponudbe

Tlakovci se med seboj najbolj razlikujejo po videzu. Nihče se ne odloči za tlakovanje dvorišča samo za nekaj let, zato je priporočljivo izbrati med ponudbo poznanih in uveljavljenih proizvajalcev, ki jim je mogoče zaupati in tukaj je treba poudariti, da se tlakovci med seboj precej razlikujejo tudi po kakovosti. Na tržišču lahko najdete tudi cenovno zelo ugodne tlakovce pod ceno, ki se bodo zaradi uporabe slabih materialov in nepravilnega postopka izdelave začeli luščiti, v najslabšem primeru pa lahko tudi razpokajo. Pri investicijah ki naj bi trajale dlje časa, ni priporočljivo varčevati na račun kvalitete. Urejanja dvorišča se v precejšnji meri lahko loti vsak sam, določene stvari pa je bolje prepustiti strokovnjakom – ena izmed njih je zagotovo polaganje tlakovcev. Čeprav je videti enostavno, to delo zahteva dobršno mero natančnosti, spretnosti in znanja, ne nazadnje pa tudi iznajdljivosti in prilagodljivosti, katera še posebej pride do izraza v nepredvidenih situacijah. V našem podjetju se že dolga leta ukvarjamo s takšnimi in drugačnimi gradbenimi storitvami, v vsem tem času smo uredili veliko okolic hiš in poslovnih zgradb, zato si upamo trditi, da nas skoraj nič več ne preseneti. Kos smo zahtevnim pogojem dela s katerimi se pogosto srečamo, tudi pri tlakovanju dvorišč. V naši ponudbi boste našli samo tlakovce priznanih domačih proizvajalcev kot so Jarc, Podlesnik, Zobec, Semmelrock in Oblak Commerce Logatec. Če boste malo pobrskali po spletu in prebrali komentarje uporabnikov, boste videli, da so vsi naši dobavitelji dobro poznani po kakovosti svojih izdelkov.

S kakovostnimi tlakovci je mogoče tlakovati vsako dvorišče

Če na novo urejate okolico pred hišo, so tlakovci odlična izbira saj jih je mogoče položiti na raven, rahlo nagnjen in tudi bolj strm teren. Pogoj je seveda v vsakem primeru dobro pripravljena podlaga, še posebej pri večjih obremenitvah, torej na voznih površinah. Če je nagib velik, lahko zaradi vpliva teže, tlakovci začnejo spreminjati naklon, to povzroči dvig posameznih delov in izpostavljenost robov. Zato je dobro sešteti vse pozitivne in negativne lastnosti posameznih vrst materialov, ki bi prišli v poštev na določenem terenu ter se morda namesto za tlakovce odločiti za betonske prane plošče. Pri urejanju okolice kjer je površina vozna, se uporabljajo debelejši modeli, ki so trpežnejši saj zdržijo večje pritiske, na oko pa so popolnoma enaki kot tlakovci namenjeni za pohodne površine – terase ali pločnike ob hiši. Zato lahko izberete enake tlakovce, v večji in manjši debelini ter jih prilagodite določenemu terenu. Tako bo volk sit in koza cela, saj bo videz celotne okolice hiše enoten in estetski.

 

Pri ureditvi okolice pred hišo je pomembno tisto kar se ne vidi

Morda se sliši čudno, ampak je res. Najpomembnejša pri tlakovanju dvorišča je podlaga, ki mora biti izdelana po pravilih in res dobro utrjena. Priprava podlage je tudi najzahtevnejše in najzamudnejše opravilo v celotnem postopku tlakovanja. Če želite res dober končni rezultat ki bo trajal, je potrebno kanček potrpežljivosti preden se pokaže vsa lepota in končna ureditev okolice pred hišo. Pesek, ki je glavni sestavni del podlage naj bo kvaliteten in ne pomešan z materiali, ki pozimi zmrznejo in se raztezajo. Ko bo napačno izbrani material zaradi zamrznitve reagiral, bo privzdignil tlakovce in uničil celoten trud. Torej, tudi pri pripravi terena ne izbirajte najcenejših materialov, ker se vam to zagotovo ne bo obrestovalo.

Pri urejanju parkirišča ali dovozne poti je potrebno odstraniti najmanj šestdeset centimetrov vrhnjega sloja, da se lahko izdela tamponska plast, drugače imenovana tudi protizmrzlinska (velikost delcev do 70 milimetrov). Že prva faza mora biti zelo dobro steptana in utrjena, saj velja kot temelj za tlakovce. Postopek je priporočljivo izdelati v več etapah in vsak sloj posebej povaljati. Granulat mora biti enakomerne velikosti in ne pomešan s kakšnimi drugimi npr. betonskimi odpadki, saj takšne podlage ni mogoče dobro utrditi. Naslednja faza polaganja tlakovcev je nasutje 20 centimetrskega zgornjega nosilnega sloja, ki je sestavljen iz manjših zrn in tudi tega je tako kot prvo plast potrebno dobro utrditi. Podlaga je v tem trenutku pripravljena na začetek polaganja tlakovcev.

 

Zdaj nastopi urejanje okolice, ki bo dalo končni rezultat

 

Že pri pripravljanju podlage se ustvari potreben nagib (1,5 do 2%) usmerjen proti jaškom, ali na večjih površinah proti kinetam, ki so običajno nameščene stran od objektov. Še pred polaganjem se pripravi zadnja, tri centimetrska plast drobnega peska, ki omogoča fino uravnavanje posameznih tlakovcev. Polaganje se vedno začne v vogalu in na delu terena, ki je najnižji. Tlakovce, se zaradi različnih odtenkov, ki nastanejo pri izdelavi, vedno jemlje z več palet hkrati, da so odtenki enakomerno porazdeljeni po površini. Med njimi mora ostati fuga, široka nekje do pet milimetrov, ki bo na koncu zapolnjena s kremenčevim peskom. Posebno pozornost je potrebno nameniti tlakovcem položenim ob robovih, saj so ti najbolj izpostavljeni, in jih zaščititi z robniki. Na koncu se celotno tlakovano površino še zadnjič stepta z vibracijsko ploščo, ki mora biti zaščitena z gumo. Tlakovci so zdaj vsi v isti višini in pripravljeni za uporabo.